LesFeest bij de indianen – groep 3

Hoe ziet een indiaan er volgens jou uit? Tijdens dit programma ontdek je dat er heel veel verschillende indianen zijn en dat zij vroeger ook verschillend leefden. Je zwemt met de zalmen mee naar de Noordwestkust van Noord-Amerika. Daar staat een huis met een totempaal ervoor. De indianen die hier wonen vieren een bijzonder feest in dit soort huizen: het potlachfeest. Dat feest gaan wij ook vieren; met maskers, verhalen, dansen en muziekinstrumenten van de indianen van de Noordwestkust.

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

De leerlingen krijgen inzicht in de vroegere leefomstandigheden van indianenvolken in Noord-Amerika en de culturele verschillen die daardoor zijn ontstaan. Ze leren een eenvoudig ritme op een Indiaanse trom spelen, in samenspel met andere leerlingen een rol in een verhaal spelen of een dierendans uitvoeren. De les behandelt de thema’s Bevolking en welvaart, Landschap, Weer en klimaat, Wonen en Zingeving.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden:
Nederlands: 1 en 2
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 47 en 49 (ruimte)
Kunstzinnige oriëntatie: 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou aardrijkskunde
Groep 3: Thema 5: les 1 Thuis of op reis. Geen directe aansluiting, maar de link kan wel gelegd worden door ‘op reis’ te combineren met andere culturen.

• Wijzer door de wereld
Groep 5: Thema 8: Andere landen. Les 3: Wonen in een ander werelddeel.

• Leefstijl
Groep 4. Doe je mee?: Wie woont waar? Geen directe aansluiting, maar link kan gelegd worden met andere woonplaatsen/andere culturen. Speciaal voor het verhaal van Dolores Angela uit Colombia.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– De les duurt 90 minuten.
– Per vijf leerlingen wordt minimaal één begeleider verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de leerkrachtenhandleiding voor de les. De bijbehorende PowerPoint is te downloaden via de website van Museum Volkenkunde of op te vragen via reserveren@volkenkunde.nl.

Docentenhandleiding - Feest bij de Indianen

Download

Museum Volkenkunde rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 3