Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Almere en Museum

LesEen echt kasteel – groep 3

In deze afwisselende les gaan jouw leerlingen in op de vraag: wat is een museum? Een gebouw waar je schilderijen, beelden, munten, stenen, schelpen of andere dingen kunt bekijken. Maar het gebouw zelf kan ook het museum zijn: een kasteel bijvoorbeeld!

Op het Muiderslot is veel te zien, van buiten en van binnen. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht door het hele kasteel. Zij krijgen een aangepaste rondleiding door het ingerichte woongedeelte. Voor de Torenroute en de Ridderroute door het kasteel krijgen zij een leuke speurtocht mee. Bij het afscheid ontvangen jouw leerlingen een prachtige riddermedaille aan een lint en een knipplaat om een Muiderslotkijkdoos te maken.

In deze les ervaren jouw leerlingen een kasteel als een bijzonder museum: ook het gebouw is een museum.
De leerlingen bekijken het hele kasteel. Ze ontdekken waar de mensen in het Muiderslot woonden en hoe de kamers en zalen eruit zien. De les sluit aan bij kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Maximaal aantal leerlingen: 36

Aantal begeleiders: 4

Dit lesprogramma wordt elke dag aangeboden waarbij je kunt aangeven of je voor het dagdeel ochtend of middag kiest.
De les duurt 2,5 tot 3 uur.
De les is ook geschikt voor speciaal onderwijs, namelijk:

Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen
Cluster 2: dove, slechthorende kinderen.

Bij de les hoort een voorbereidende lesbrief die je hierboven kunt downloaden.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Tijdens de pilotperiode (schooljaar 2015- 2016) bedragen de kosten voor deelname aan de les 5,- euro per leerling.
Voor het schooljaar 2016- 2017 is dit nog onbekend. Neem hiervoor contact met ons op.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Muiderslot

In het Muiderslot beleef je de geschiedenis van de middeleeuwen, de 17e en de 19e eeuw. Het kasteel is een vierkante waterburcht. Op iedere hoek van het kasteel staat een ronde toren en je komt binnen over een ophaalbrug. Om het kasteel heen zijn er onder meer een gerestaureerde moestuin en een kruidentuin.

Wanneer het Muiderslot gebouwd is, is onzeker. Meestal zegt men dat het door graaf Floris V werd gebouwd, die rond 1280 de plaats Muiden stichtte, maar mogelijk bestond het kasteel toen al en heeft de graaf het slechts gekocht. Het kasteel werd gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee, waar tegenwoordig het IJmeer ligt, een randmeer van het IJsselmeer.

Contact

  • Cultuureducatiegroep
  •  
  •  
  •   071 - 5168588
  •   

Meer voor groep 3