LesDappere ontdekkers en bijzondere planten – groep 6

Jouw leerlingen leren over de VOC en over de exotische planten die de Hollanders rijk maakten. Ze kruipen in de huid van echte ontdekkingsreizigers, die in onbekend gebied op zoek gingen naar bijzondere planten. Deze bijzondere planten zijn nu in Hortus botanicus Leiden te vinden. De leerlingen gaan naar deze planten op zoek. Vervolgens tekenen en beschrijven ze wat ze zien, voelen en ruiken. Ook zijn er opdrachten die inzicht geven in de relatie tussen mens en plant. De leerlingen leven zich tijdens deze les in het bestaan van een 17e eeuwse ontdekkingsreiziger in en maken zo onderdeel uit van een spannend verhaal.

YoutubeHortus

De leerlingen krijgen inzicht in de rol die planten en specerijen speelden in de handel van de VOC. Ze kennen de herkomst en het uiterlijk van een aantal planten die sinds de 17e eeuw in Nederland gebruikt worden. De les sluit aan bij het tijdvak Ontdekkers en Hervormers. De volgende canonvenster komt aan bod: de VOC. De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands en Oriëntatie op jezelf en de wereld.
(Kerndoelen: 1, 2, 3, 4, 40, 41, 52 en 53).

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 6. Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Les 2: Een andere route. Onderdeel 2 over specerijen.
Groep 6. Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Les 3: Veilig naar Azië.
Groep 6. Thema 3: Verre reizen en peperdure pepers. Les 4: Rijkdom voor allen?

• Speurtocht
Groep 6. Thema 1: De gouden eeuw. Les 1: De zeilschepen komen terug!
Groep 6. Thema 1: De gouden eeuw. Les 2: Een rijke koopman.

• Wijzer door de tijd
Groep 7. Thema 3: De gouden eeuw, les 1: De VOC

• Brandaan
Groep 5. Thema 5: de wereld ontdekken.

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze les wordt het gehele jaar aangeboden op elke dag. Behalve van 1 november tot 31 maart dan is de Hortus op maandag gesloten, de andere weekdagen zijn dan wel te boeken.
– In de lerarenhandleiding (onder lesmateriaal) staat de verwachte voorkennis van de leerlingen vermeld.
– De les kan altijd door gaan, ook bij regen. Dan worden de kassen en binnenruimtes gebruikt.
– Het verzoek de leerlingen alvast in 10 groepen (2, 3 of 4 leerlingen) per groep te verdelen.
– Per vijf leerlingen wordt er één begeleider verwacht.
– Van de ouders en de leerkracht wordt een ondersteunende rol verwacht.
– Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

In de handleiding vind je informatie over de voorbereidings- en de verwerkingsles.
Hieronder vind je ook woordenschatkaarten die je kunt gebruiken als voorbereidend materiaal.

Indien het niet lukt om het lesmateriaal te openen, leert de ervaring dat dat meestal aan verouderde software ligt. Hier kun je het volgende aan doen: je browser updaten, een nieuwe versie van Adobe Acrobat installeren en je mediaplayer updaten. Mocht het daarna toch niet lukken om het lesmateriaal te openen, neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen.

Dappere-ontdekkers-en-bijzondere-planten_Lerarenhandleiding1

Download
Woordenschat_dappere-ontdekkers-en-bijzondere-planten_groep-6

Download

Hortus botanicus Leiden rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Hortus botanicus Leiden

De Hortus speelt een prominente rol als internationaal waardevolle wetenschappelijke plantencollectie en als plek met veel historie en sfeer, waar wetenschappelijk werk, leren over en genieten van planten hand in hand gaan.  De Hortus wil een interessante, geliefde plek zijn voor hoogwaardig nationaal en internationaal cultuur- en groentoerisme en voor gespecialiseerde informatie-uitwisseling over planten aan diverse groepen in de maatschappij. De Hortus biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor Groep 6