LesEen kijkje in de collectie van Volkenkunde – Museum Volkenkunde

In het museum worden de leerlingen wegwijs gemaakt hoe een collectie van een museum ontstaat en met wat voor problemen een museum te maken heeft bij het vormen van een collectie. In een college vertelt een conservator over de geschiedenis van de collectie, de omvang de collectie, de ethische kwesties die bij verzamelen komen kijken en het belang van cultureel erfgoed. Hierna volgt een depotbezoek om duidelijk te maken dat de opstelling in een museum maar een klein deel van de collectie is. Hierna krijgen de leerlingen een opdracht op zaal, waarbij zij observeren hoe een collectie tot uiting komt in de zalen en welke keuzes de conservator heeft gemaakt. Per tweetal wordt er een object gekozen voor een nader onderzoek. Hierna volgt een rondleiding van de leerlingen waarbij ze elkaar vertellen over hun gekozen object. Centraal staat wat het is, waarom het aanwezig is in de collectie en het belang van het bewaren van dit object voor de maatschappij.

In deze les maken de leerlingen kennis met het vormen van een collectie. De les geeft ze inzicht in de grootte van collecties en het kleine deel wat daarvan zichtbaar is in de fysieke opstelling in een museum. Daarnaast worden de leerlingen tot nadenken aangezet over ethische kwesties omtrent het verzamelen van objecten uit andere culturen. Mogen wij alle objecten verzamelen of moeten we objecten terugsturen naar de landen waar ze vandaan komen? Daarnaast moeten de leerlingen nadenken over de keuze waarom sommige objecten wel worden tentoongesteld en andere objecten niet en waarom men deze keuze zou maken.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands en Mens en Maatschappij. (Kerndoelen: 1, 4, 5, 6, 7, 38 en 43).

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 3

– De les is geschikt voor de eerste klas vwo.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van één begeleider per 10 leerlingen.

Er is geen voorbereidings- en verwerkingsles bij deze museumles. Indien je meerdere lessen volgt is het wel belangrijk om de samenhang van de lessen voor te bespreken met de leerlingen.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 1