LesCharlie en de Saxen – groep 3 t/m 8

Charlie en de saxen is een 45 minuten durende kindervoorstelling van het Artvark Saxofoon kwartet. De 4 saxofonisten nemen de kinderen nu mee in hun wereld van geluid, dynamiek, samenspel en improvisatie. En in deze voorstelling doen ze dat niet alleen, maar worden de kinderen betrokken in het muziek maken, dirigeren en zelfs improviseren. Want zij bedenken zelf het verhaal van Charlie!

Artvark begint denderend met een funky track waarbij het publiek meteen uitgenodigd wordt om een drumstel na te doen. Na deze interactieve begeleiding en een kort verhaal over de saxofoons, komt Charlie in beeld ( een knipoog naar de grote Charlie Parker). We weten niet of dit een jongen of meisje is en laten dat over aan de kinderen. Het idee is namelijk dat we samen met de kinderen het verhaal maken. We spelen vervolgens een prachtig eigen stuk, ietwat triest, waarna de kinderen gevraagd wordt wat ze daarbij voelden en voor zich zagen. Wat is er aan de hand met Charlie? Waarom is hij/zij verdrietig? Vervolgens gaat Charlie op zoek/ op reis en de kinderen lopen mee op het ritme van de bariton, dan weer snel, dan weer langzaam. Op deze reis (in verre landen?) komt Charlie dingen en geluiden tegen die Artvark zal verklanken. Zo laten zij bijvoorbeeld middels hun mondstuk op verschillende tuinslangen zien hoe hoge tonen en lage tonen ontstaan, en dat je zelfs kunt optreden met een tuinslangen kwartet! Uiteindelijk belandt Charlie bij een dirigent die hem/haar de weg wijst. Dit is een mooie aanleiding om 1 van de kinderen naar voren te halen en het saxkwartet te leiden in hard spelen (stokje hoog in de lucht) en zacht (stokje bij de grond). Het wordt pas echt interactief dirigeren als 4 kinderen ieder een eigen sax voor hun neus krijgen om hetzelfde te doen. Een uitdaging, want je moet luisteren en reageren tegelijk!

Tenslotte komen we dan bij het improviseren. Wie weet wat dat is? Beseffen jullie dat we net samen het hele verhaal van Charlie samen hebben geïmproviseerd? Artvark speelt een swingende Afrikaans getinte song waarbij een aantal moedige kinderen naar voren mag komen om voor en nazang (improvisatie dus) met Artvark te ervaren. Misschien durven de juffen en meesters zelfs wel?

Het toetje is een rustig afscheidsliedje. De kinderen mogen onderuit liggen met hun ogen dicht. Terwijl de bariton, tenor en alt door de zaal schuifelen, mogen ze die aanwijzen. Puur op gehoor dus. En zo komt het hopelijk met Charlie allemaal goed… maar dat weten we natuurlijk niet zeker. Het blijft improviseren.

 

Let op: Deze workshop kan alleen geboekt worden via jouw adviseur cultuureducatie. Weet je niet wie dit is? Mail naar educatie@cultuureducatiegroep.nl voor je inschrijving. 

– leerlingen ervaren live gespeelde muziek
– leerlingen oefenen in het luisteren naar muziek, welke emoties en beelden dit oproept
– leerlingen ervaren samen muziek maken door mee te lopen, klappen en zingen
– leerlingen leren hoe het geluid in een saxofoon ontstaat
– leerlingen ervaren hoe de 4 saxofoons samen muziek creëren en spelen
– leerlingen leren over samenwerken en het belang van zowel je eigen mening uiten als het luisteren naar die van anderen
– leerlingen leren samen te improvisereng

Maximaal aantal leerlingen: 360

Aantal begeleiders:

– De voorstelling duurt 45 minuten.
– De voorstelling is geschikt voor groep 3 t/m 8. Wil je met jouw hele school deelnemen? Neem dan contact op met jouw adviseur cultuureducatie om een aangepast programma voor groep 1-2 te bespreken.
– De voorstelling wordt idealiter op 1 dag gegeven in de aula of gymzaal op school.
– Er wordt gewerkt met groepen tot maximaal 4 klassen.
– Per dag kan de voorstelling 3 keer worden gegeven.
– Er is geen begeleiding nodig van ouders.
– De leraren en ondersteuners worden uitgenodigd om mee te doen!

Er is voor deze workshop nog geen voorbereidende en verwerkende les beschikbaar. Hieronder kun je wel alle informatie over de workshop vinden.

Muziekworkshop Charlie en de saxen

Download

– De kosten voor de voorstelling bedragen € 1.200,- per dag, bij een minimumaantal van 240 leerlingen.
– Neem contact op met je adviseur cultuureducatie als jouw school met minder dan 240 leerlingen aan de workshop wil deelnemen.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Artvark Saxophone Quartet

Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Artvark bestaat inmiddels twaalf jaar, maakte vijf cd’s, toerde door o.a. de UK, Ierland, Tsjechië en Zuid-Afrika, speelde op grote (inter)nationale festivals zoals het North Sea Jazz Festival, het Caïro Jazz Festival, Jazz Brugge en in eigen land in clubs en theaters. Het gezelschap werkte samen met diverse artiesten uit allerlei kunstdisciplines, van jazzlegende Peter Erskine, de Deense rockband Efterklang, klassiek sopraan Claron McFadden en het Apollo Sax Quartet uit Manchester tot acteur John Buijsman en schrijver Kees van Kooten. Met zangeres Ntjam Rosie maakten ze de voorstelling ‘Homelands’ en met dansgroep De Stilte maakten ze de kindervoorstelling ‘Bosch in Bed’. Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) mengen hun verschillende achtergronden tot een eensgezind, creatief en origineel geluid: de sound van Artvark!

Artvark verbindt werelden en verlegt grenzen, zowel in zichzelf als in hun muziek. Voortdurend op zoek naar meer, blijft Artvark graven,wroetend door de modder, op zoek naar die ene truffel.

Contact