LesHoe bouw je een boot? – groep 1/2

Met een boeg en een mast met een neushoornvogel in de top bouw je een boot waarmee je via Oceanië naar Groenland vaart. Onderweg onderzoek je verschillende bootmodellen. Waarom staat er een huisje op het dek van een boot? En waarom bouwden mensen een boot met twee voorkanten? In de museumtuin liggen twee bijzondere boten van de Maori uit Nieuw-Zeeland waar je van alles over leert. Tijdens deze botenreis mag je zelf een aantal technieken uitproberen.

Dit programma sluit aan bij het domein Natuur en Techniek.

Let op, deze les is niet te boeken in de periode november t/m april.

Wil je deze les volgen met een groep uit het speciaal onderwijs, vermeld dit dan alsjeblieft in het opmerkingenveld. 

De leerlingen ontdekken welke materialen en technieken er door verschillende volken in de wereld worden gebruikt voor het bouwen van boten. Ze leren waarom mensen juist deze materialen en technieken kiezen. Begrippen als bouwen, kracht, beweging, stabiliteit en balans komen aan bod. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en ontwerpend en onderzoekend leren.

De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden:
Nederlands: 1
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 44 (natuur en techniek)
Kunstzinnige oriëntatie: 56

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Schatkist
Anker De wereld rond: Ankerverhaal (‘De boot van eend’ en ‘Een ligplaats voor de boot’).

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 6

– Deze les is te boeken in de periode april t/m oktober.
– Deze erfgoedles wordt elke dag aangeboden.
– De les duurt 90 minuten.
– Per vijf leerlingen wordt minimaal één begeleider verwacht.
– Deze erfgoedles is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.

Hieronder vind je de leerkrachtenhandleiding voor de les. De bijbehorende PowerPoint is te downloaden via de website van Museum Volkenkunde of op te vragen via reserveren@volkenkunde.nl.

Docenthandleiding Hoe bouw je een boot

Download

Museum Volkenkunde rekent voor schooljaar 2018 – 2019 geen toegangskosten voor de deelnemende scholen aan het CmK project in de regio Holland Rijnland;

Hillegom | Kaag & Braassem | Leiden | Leiderdorp | Lisse | Noordwijk | Noordwijkerhout | Oegstgeest | Teylingen | Voorschoten | Zoeterwoude

Neem voor verdere informatie contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is hét ticket naar andere werelden. Het is het ideale museum om iets te leren over al die verschillende mensen die er op de wereld zijn. Waarin zijn andere mensen anders? Waarin zijn ze hetzelfde? Hoe is dat zo gekomen? Museum Volkenkunde heeft een breed aanbod van educatieve activiteiten die goed passen in het curriculum. Voor elk soort en niveau van onderwijs zijn geschikte programma’s en activiteiten. Museum Volkenkunde biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor groep 1/2