Deze les is onderdeel van de cultuurlijn(en): Cultuurlijn: Almere en Museum

LesBoswachter Beer – groep 1 en 2

De verzamelwoede van Boswachter Beer loopt uit de hand. De bezem moet door zijn verzameling dierenspulletjes! De mooiste voorwerpen mogen blijven en worden opgenomen in het Boswachter Beermuseum. Maar wat is een museum eigenlijk? En Beer moet gaan kiezen: wat is mooi, interessant en bijzonder genoeg om in zijn museum te zetten? Oei, dat is moeilijk! Ten einde raad roept hij de hulp van de kinderen in!

Als een voorwerp in zijn museum komt, moet er nog een hoop gebeuren: wat is het, waar maak ik het naamkaartje aan vast en hoe bewaar je het? En hoe kunnen zoveel mogelijk kinderen er naar komen kijken?

Boswachter Beer neemt nog twee verzamelingen mee: fietsbellen (geselecteerd op mooi geluid) en shakers (percussie-instrument, geselecteerd op gek uiterlijk). Hé, daar zit muziek in!

In deze les leren jouw leerlingen wat een museum is, hoe je voorwerpen kunt ordenen en sorteren en wat er allemaal moet gebeuren als een voorwerp in een museum komt. De les sluit aan bij kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 40, 41, 45, 55, 56)

• De leerling kent het begrip museum, en weet van verschillende soorten musea
• De leerling kent manieren om dingen te ordenen en tentoon te stellen
• De leerling kan een verzameling ordenen naar bepaalde principes
• De leerling kan uitleggen waarom het waardevol is om dingen te bewaren
• De leerling kan uitleggen waarom je in bepaalde musea niet aan dingen mag komen en in andere musea juist wel

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

De les duurt 1 uur en 15 minuten en wordt op school gegeven. De lessen worden elke dag aangeboden waarbij je kunt kiezen voor het dagdeel ochtend of middag.

Hieronder vind je een docentenhandleiding.

Voorbereiding op school: Een gesprek over verzamelen.
Boswachter Beer komt op bezoek! Hij verzamelt dierenspulletjes, die iedereen mag aanraken. Wat verzamel jij? Waarom? Heb je een speciaal kastje voor je spulletjes? Mogen andere kinderen er naar kijken? Mogen ze er mee spelen?
Neem het mooiste ding uit je verzameling mee naar school en zet het op tafel zodat Boswachter Beer het kan bewonderen als hij op bezoek komt!

Docentenhandleiding Boswachter Beer

Download
Woordenschatkaarten Boswachter Beer

Download

Tijdens de pilotperiode (schooljaar 2015- 2016) bedragen de kosten voor deelname aan de les 5,- euro per leerling.
Voor het schooljaar 2016- 2017 is dit nog onbekend. Neem hiervoor contact met ons op.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Stad&Natuur Almere

Stad & Natuur wil Almeerders, jong en oud, de natuur in en rond Almere laten beleven op een directe en toegankelijke manier.

Stad & Natuur Almere – De natuur dichterbij
De stad en de natuur met elkaar verbinden, dat is wat wij, samen met verschillende partners, op al onze locaties willen doen. Elk met een eigen karakter, functies en activiteiten, waar educatie, recreatie en ontmoeting centraal staan. Zodat iedereen de unieke natuur van Almere zelf kan ontdekken en beleven, dicht bij huis.

Contact

Meer voor groep 1/2