LesBollen & Bloemen – groep 7

Onder enthousiaste begeleiding van een bollenexpert ontdekken de leerlingen hoe belangrijk de bloembollen voor Hillegom waren en nog steeds zijn: Werp een blik terug in de tijd met cultuurhistorica Marca Bultink. Deze erfgoedles gaat over de geschiedenis van Hillegom als bollendorp, over de bloembollenteelt en de historische bollenschuren.

Deze erfgoedles is het hele jaar mogelijk.

 

Leerdoel: De leerlingen leren over de geschiedenis van de tuinbouw en bloembollenteelt in Hillegom. Ook komen zij het een en ander te weten over de arbeidsomstandigheden in de bloembollenteelt en over de materialen en gereedschappen uit de bloembollenteelt van vroeger en nu. Ook de karakteristieke gebouwen van bollenbedrijven, de bollenschuren, komen aan de orde.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Argus Clou geschiedenis
Groep 6. Thema 2: Aan de slag. Les 4: Leven van het land.

• Argus Clou natuur & techniek
Groep 7. Thema 3: Samenwerken? Natuurlijk! Les 1: Een jaar plantenleven. Les 2: Pratende planten.

• NatuNiek
Groep 7. Thema 1: Leven. Les 2: Een plant uit een zaadje

• Naut
Groep 7. Thema 2: Planten en dieren. Les 2: Hoe groeit een plant?

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 5

– De erfgoedles bestaat uit een wandeling door Hillegom langs het erfgoed van de bloembollencultuur. De wandelexcursie duurt circa een uur.

Bij deelname aan de les ‘Bollen en Bloemen’ wordt een voorbereidende les in de vorm van ‘de bollenmand’ aangeboden. Aan de hand van (digitale) foto’s en oude voorwerpen krijgen leerlingen een beeld van het werk op het bollenland en in de bollenschuur in de vorige eeuw. Als je ‘de bollenmand’ in de klas wil, dan kun je via de e-mail contact opnemen als reactie op de bevestiging van jouw bezoek.

Tip: maak voorafgaand aan de les of de excursie een fietstocht met jouw leerlingen langs de bollenvelden en historische bollenschuren.

Jouw klas kan zich daarnaast meer verdiepen in het onderwerp door het bekijken van (een van) de 4 educatieve video’s van Bulbs4Kids. Deze zijn te vinden op de website van Bulbs4Kids in de Bollenbieb: https://bulbs4kids.com/bollenbieb/meer-videos/.

Tenslotte kun je contact opnemen met Bulbs4Kids om gratis een bollenpakket krijgen om in de schooltuin te planten.

De kosten van deze les bedragen € 3,- per leerling.

Neem voor de vergoedingsregeling in jouw gemeente contact op met jouw adviseur cultuureducatie van Cultuureducatiegroep via e-mail: educatie@cultuureducatiegroep.nl of telefoon 071-2048649.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Marca Bultink Communicatie | Cultuurhistorie

Marca Bultink is als schrijver en journalist al vele jaren betrokken bij projecten over erfgoed en landschap van Hillegom en de Bollenstreek. Zij weet veel over de invloed die de bloembollenteelt heeft gehad op de omgeving en vertelt graag over het werk op het land en in de bollenschuren.
Marca coördineert het excursieprogramma Bollen en Bloemen. Het programma Bollen en Bloemen valt onder Lokaal Erfgoed Hillegom.

Contact

Meer voor groep 7