LesMonument en museum – SieboldHuis

De leerlingen krijgen een introductie over de collectie van het SieboldHuis. Centraal staat dat het SieboldHuis geen eigen collectie heeft, maar delen van de collecties van Naturalis, Museum Volkenkunde en Hortus botanicus Leiden laat zien. Hierna krijgen de leerlingen een opdracht waarbij zij op zaal ontdekken hoe deze verschillende collecties uit andere musea één geheel vormen in het SieboldHuis. Daarna staat centraal dat deze collectie getoond wordt in een monumentaal pand en wat voor problemen daar bij komen kijken. Een medewerker van de Rijksgebouwendienst van Monumentenzorg komt een toelichting geven op de klimaatomstandigheden waar rekening meegehouden moet worden en dat niet alles kan in een monumentaal pand. Naast de collectie moet ook het pand onderhouden worden. Hierna gaan de leerlingen zelf het gebouw testen op de omstandigheden met klimaatmeters. Ze maken hier verslag van.

De leerlingen leren dat de objecten niet gewoon tentoongesteld kunnen worden, maar dat er rekening gehouden moet worden met de omstandigheden waarin de objecten tentoongesteld worden. Dat het gebouw waarin de collectie tentoongesteld wordt ook onderhouden wordt en invloed heeft op hoe je objecten kunt tentoonstellen. Bovendien leren de leerlingen wanneer een pand als monument wordt bestempeld. Ze leren monumentale onderdelen van een pand herkennen.

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Mens en Maatschappij en Kunst en Cultuur. (Kerndoelen: 36, 38, 42 en 50).

Maximaal aantal leerlingen: 30

Aantal begeleiders: 2

– De les is geschikt voor de vierde klas vwo.
– De les bestaat uit een introductie met betrekking tot het SieboldHuis en de Rijksgebouwendienst. Daarna maken de leerlingen in drie groepen opdrachten op zaal. Hierbij leren ze bij twee opdrachten naar het pand kijken en ontdekken de monumentale waarde. De derde opdracht betreft een plan maken voor een nieuwe inrichting van de tentoonstellingszaal. De groepen rouleren tussen deze opdrachten.
– Voor deelname aan de les wordt de (actieve) deelname gevraagd van één begeleider per 15 leerlingen.

Er is geen voorbereidings- en verwerkingsles bij deze museumles. Indien je meerdere lessen volgt is het wel belangrijk om de samenhang van de lessen voor te bespreken met de leerlingen.

Iedere culturele instelling hanteert zijn eigen toegangsprijs. Deelname kan onder andere betaald worden met de Cultuurkaart.
De prijzen zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Bel ons gerust voor meer informatie op telefoonnummer 071- 5168588.

Login

Voor het inschrijven heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.
Als je nog niet bij ons bent ingeschreven, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via educatie@cultuureducatiegroep.nl

Om direct bij het evaluatieformulier van de door jouw gevolgde les terecht te komen, log je rechtsboven in met jouw inloggegevens. Alvast hartelijk dank voor het invullen van het evaluatieformulier.


Japanmuseum SieboldHuis

Het SieboldHuis biedt u het mooiste uit het Japan van vroeger en nu achter een historische Hollandse gevel. In sfeervolle kamers wandelt u langs honderden schatten uit de natuur, de kunst en de cultuur, die in de 19de eeuw in Japan zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. SieboldHuis biedt binnen de cultuurlijnen Museum, Tijd, Kunst en Ik en de wereld lessen aan.

 

Contact

Meer voor klas 4